Üniversitemiz Ortaklığında Ulusal Göçmen Eğitimi Çalıştayı Düzenlendi

Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kırşehir İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa Ulusal Göçmen Eğitimi Çalıştayı düzenlendi. 26 Nisan 2018 tarihinde Neşet Ertaş Sanat Merkezinde açılış programı gerçekleştirilen çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Göç İdaresi Müdürü Osman Demir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Muhammed Karakaya, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı Şefi Ümit Doğan,  akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, çalıştayın düzenlenme amacını anlattı. Hayat boyu öğrenmenin önemine vurgu yapan Şimşek, çalıştayda göçmen öğrencilerin eğitimlerinin ele alınacağını söyledi. Çalıştayda tartışılacak iki konu olduğunu açıklayan Şimşek konuşmasına şu şekilde devam etti: “Çalıştay boyunca göçmen öğrencilerin durumunu tartışacağız. Ayrıca bu çalıştay göçmen öğrencilerin daha iyi eğitim almasına da katkı sağlayacak. Göçmen öğrenci konusunun değişik boyutları ve sorunları var. Bu çalıştayı önemsiyoruz. Kendim de iki yıl başka bir ülkede göçmen öğrenci olarak bulundum. Bizim kültürümüzde kapsama ve kucaklama esastır. Birçok ülkenin insanı bize sığındı. Onlara kucak açtık. Misafirperver bir millet olduğumuz için bize sığındılar. Ev sahipliği, tarihin bize yüklediği bir misyondur.”

400 Bin Kayıtsız Öğrenci

Göçmen öğrenci konusuna istatistiksel verilerle açıklama getiren Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, Türkiye’de ilkokul ve ortaöğretim düzeyinde 800 bin, üniversite düzeyinde ise 120 bin kayıtlı öğrenci bulunduğunu anlattı. Türkiye’de 400 bin öğrencinin ise okula kayıt yaptırmadığını ifade eden Şimşek, bu konuya katkı sağlayacak bir çalıştayın sevindirici olduğunu sözlerine ekledi. İl Jandarma Komutanlığı tarafından da güvenlik boyutu ile ilgili görüşlerin aktarılacağını belirten Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, çalıştayın kısa vadede göçmen eğitimi sorunlarını aşması, uzun vadede ise ülkemiz yararına olması temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

Muhammed Karakaya: “Göçmenler Kırşehir’i Tercih Ediyor Çünkü Halk Onları Bağrına Basıyor”

Doç. Dr. Hüseyin Şimşek’in ardından bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Muhammed Karakaya, saf ve temiz yüreği olan Anadolu’da, Yunus Emre, Aşık Paşa ve Neşet Ertaş’ın baba ocağında katılımcıları ağırlamaktan mutlu olduklarını ifade ederek konuşmasına başladı. Göçmenlerin Kırşehir’i tercih ettiğini bunun da sebebinin halkın göçmenleri bağrına basması olduğunu belirten Karakaya, 1318 göçmene eğitim verildiğini anlattı. Göçmen öğrencilerin kendilerine emanet olduğunu ve onları diğer öğrencilerden ayrımadıklarını belirten Karakaya, “Bu insanlar zulümden kaçarak Anadolu’ya sığınmıştır.” diyerek sözü İl Göç İdaresi Müdürü Osman Demir’e bıraktı.

Osman Demir: “Emperyalistler, Sevinçleri ve Hüzünleri Birlikte Yaşadığımız İnsanları Mülteci Durumuna Düşürmüştür”

Emperyalist güçlerin dünyayı yeniden dizayn etme ve enerji politikaları nedeniyle milyonlarca insanın göç ederek Anadolu’ya sığındığını anlatan Osman Demir, “Emperyalistler, sevinçleri ve hüzünleri birlikte yaşadığımız insanları mülteci durumuna düşürmüştür.” dedi. Kayıtlara göre Irak, Afganistan, Suriye ve İran’dan gelen 16 bin göçmenin bulunduğunu belirten Demir, yaklaşık üç bin civarında da kayıtsız göçmenin olduğunu sözlerine ekledi. Göçmenlerin eğitim kursu talepleriyle kendilerine başvurduğunu belirten Osman Demir, göçmenlere yardımcı olmak için çalıştıklarını anlatarak bu sebeple düzenlenen çalıştayın verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Ümit Doğan: “Artık Türkçe Bilmeyenler İkinci Sınıf Vatandaş Olacak”

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün de yakından takip ettiği çalıştayda bir konuşma yapan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı Şefi Ümit Doğan, Türkiye’de genel olarak 3 milyon 572 bin göçmen olduğunu söyledi. Bu konuda en büyük yükü Milli Eğitim Bakanlığının üstlendiğini belirten Doğan, 300 bine yakın eğitim almamış göçmen olduğunu kaydetti. Afrin’de de 160 bin öğrenciye eğitim verdiklerini anlatan Doğan, 300 bine yakın Suriyelinin ülkesine geri döndüğünü belirterek amaçlarının kendilerine emanet edilen öğrencileri vatana ve millete hayırlı bireyler olarak yetiştirmek olduğunu ifade etti. Suriye’ye gidildiğinde artık oradaki vatandaşların gelenleri Türkçe konuşarak karşılayacağını belirten Doğan, “Artık Türkçe bilmeyenler ikinci sınıf vatandaş olacak.” dedi. Balkanlarda da Türkçe eğitimi verdiklerini dile getiren Doğan, aile ve anne eğitimi verdiklerini de sözlerine ekledi. Bu çalıştayın önemli fikirlerle yollarını açacağını belirten Ümit Doğan, Başbakanlık aracılığı ile çalıştay bildirilerini ve sonuçlarını yayınlatacaklarını anlatarak sözlerine son verdi.

Rektör Karakaya: “Yaklaşık 1500 Yıl Önceki Ensar, Muhacir Öğretisi 21. Yüzyılda Yeniden Gerçekleşti”

Ümit Doğan’ın ardından bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu çalıştayın göçmenlerin topluma entegrasyonu için önümüzdeki 40-50 yıllık tedbir olacağını ifade ederek bu çalıştaya katkı sağlayan herkesi gönülden kutladığını söyledi. Evrensel dönüştürücü olan eğitimle insanları hedeflerine entegre etmek ve onları geleceğe hazırlamanın millet olmanın bir gereği olduğunu belirten Rektör Karakaya, “İnsanın temel değişim noktası; almış olduğu eğitim, bilgi ve o bilginin oluşturduğu fiillerdir.” dedi. 1500 yıllık bir kültürün denemesinin 21. yüzyılda önümüze geldiğini ve milletimizin bu denemeden yüz akıyla çıktığını ifade eden Rektör Karakaya, yaklaşık 4 milyon göçmeni sahiplendiğimizi, sahiplenmenin yanı sıra onların eğitimini de dert ettiğimizi sözlerine ekledi. Düzenlenen bu çalıştayın millet olarak övüneceğimiz bir mesele olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gönül coğrafyamızda üç kıta olsa da hedefimizde dünya vardır. İnsanlığa fayda verecek her uğraş bu milletin işidir ve buna emek vermekten hiçbir zaman imtina etmedik, etmeyeceğiz. Üniversite olarak geleceği şimdiden görmemiz lazım. Bilim insanının bir özelliği de toplumun fark etmediği problemleri fark edip onlara karşı tedbir alabilmesidir. Hayata sosyal ve teknik bilgileri aktarmaya devam etmeliyiz.”

Ulusal Göçmen Eğitimi Çalıştayını çok önemsediklerini anlatan Rektör Karakaya, bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirtti. Sosyal kültüre katkı yapacak bilgi envanterini oluştururken diğer taraftan da refahımızı yükseltecek teknik bilgilerle Ahi Evran Üniversitesinin toplumla bir arada olacağını ve katkı yapmaya devam edeceğini kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalıştayın başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

Ulusal Göçmen Eğitimi Çalıştayı açılış programının ardından katılımcıların bildirilerini sunacağı oturumlarla devam etti.