7. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı

Uluslararasılaşmada etkin bir çalışma içerisinde olan üniversitemiz, son iki aydır çok sayıda uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği ortaklığında 2012 yılından itibaren düzenli olarak yapılan ve bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu üniversitemiz ev sahipliğinde başladı. 11 Ekim 2018 tarihinde Neşet Ertaş Kültür Merkezinde açılış programı ile başlayan 7.Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumuna Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Özlem Yiğit, uluslararası düzeyde bilim insanları, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

7. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumunun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bayram Tay yaparak sempozyum hakkında bilgiler verdi. Sosyal Bilgiler dersinin verilmeye başlamasının 50. yılının üniversitemizde yapılması için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Tay, sempozyuma farklı ülkelerden bilim insanları davet ettiklerini söyledi. Sempozyuma katkı sağlayan ve sponsor olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Doç. Dr. Bayram Tay, sempozyumun üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya da ayrıca teşekkür etti.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bayram Tay’ın konuşmasının ardından Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Özlem Yiğit söz alarak bir konuşma yaptı. Yiğit konuşmasında, dernek faaliyetleri hakkında bilgiler vererek tüm Sosyal Bilgiler Eğitimcilerini derneklerine üye olmaya davet etti. Sempozyumun Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenleniyor olmasından mutlu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Emine Özlem Yiğit, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Özlem Yiğit’in konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cahit Aytekin söz alarak Eğitim Fakültesinin kuruluş tarihinden günümüze kadar olan gelişimi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Eğitim Fakültesinin çok sayıda önemli projeler ürettiğini dile getiren Aytekin, Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Projesinin de bunlardan biri olduğunu belirterek projenin uygulanmaya başlandığını ifade etti. 7. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Cahit Aytekin, sempozyuma destek veren herkese teşekkür ederek sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Rektör Karakaya: “Sosyal Bilgilerin Toplumu İnşa Eden Kültür Oluşturan Bir Yapısı Var”

Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cahit Aytekin’in konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumunun 2012 yılından itibaren periyodik olarak farklı üniversitelerde yapıldığını söyleyerek yedincisinin üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini vurguladı. Sempozyumların üniversitelerin birikmiş bilgilerini deklare etme ve ilgililerle paylaşma alanları olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin bu yüzden sempozyumlar, çalıştaylar düzenlediklerini belirtti. Üniversitemizin 2018 yılı içerisinde altı uluslararası sempozyuma ev sahipliği yaptığını söyleyen Rektör Karakaya, önümüzdeki aylarda üniversitemizde uluslararası iki sempozyum daha gerçekleştirileceğini vurgulayarak üniversitelerin asli görevi olan teknik ve sosyal anlamda bilgi üretme, bilgiyi olgunlaştırma ve halkla paylaşma misyonunu üstlendiğini kaydetti. Bilgi üretme ve paylaşma sorumluluğunu derinden hissettiklerini ifade eden Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Ben bir matematikçi olarak sosyal bilgileri önemsiyorum. Çünkü sosyal bilgilerin toplumu inşa ettiği, kültür oluşturduğu ve medeniyet kurduğu gerçeği göz ardı edilemez. Toplumların kültürleri tabiri yerindeyse endemiktir. Kültür evrensel olmaz, her kültürün özgünlükleri, kendilerine ait kısımları vardır. Bu anlamda sosyal bilgiler bu endemik özelliği işleyebilen, onu sosyal hayat formuna çevirebilen ve bundan kaynaklı kültür medeniyet ufkunu destekleyen temel alandır.”  

Rektör Karakaya: “Sosyal Bilgiler Ülkemizde Hak Ettiği Değeri Bulmalı”

İlme ve bilime sadece teknoloji gözüyle bakılmasının insanları bir süre sonra maddeleşmeye götürdüğünü kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu tehlikeyi bir an önce fark edip sosyal bilgilerde ilerleyerek özgün, yerli ve milli kültüre dair bilgi envanterini sadece sempozyum konusu olmaktan çıkararak sosyal hayatımıza çerçevelememiz gerektiğini ifade etti. Bu sempozyum sonrasında elde edilecek sonuçlarında sadece branş gözüyle sosyal bilgiler içerisinde kalmayıp sosyal hayatın içine girebilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Asrımız branşlaşma ile köleleşmeyi aynı yere götürdü. Örneğin parmak hakkında bilgisi olan kişi el hakkında bir şey bilmiyor. Bu yaklaşımı bozmak lazım. Bugün tartışacağımız Sosyal Bilgiler Sempozyumundan elde edilecek bilgilerin matematiği nerede nasıl desteklediğini merak ediyorum. Bunların birbiri ile bağlantısı olmalı. Eğer olmuyorsa biz ayrı dünyalarda yaşıyoruz demektir. Oysa insanları birbirine yaklaştıran şey aralarındaki iletişimdir, anlaşabilme gücüdür. Bu gücü yakalamak ve güncellemek zorundayız. Sosyal bilgiler ülkemizde hak ettiği değeri bulmalı.” dedi.

Tohum Şehir Kırşehir

Sosyal bilgilerin tekniklerini fen ve matematik ile ifade etmekten vazgeçilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, sosyal bilgilerin temel alanının insanların zihinsel aktivite ve akli melekesinin ötesinde ruhuna hitap eden bir özelliği olduğunu vurguladı. “’Tohum Şehir’ ibaresi ile adlandırılan Kırşehir, bu anlamda sosyal bilgi üretmiş, ürettiği sosyal bilgi ile toplum inşa etmiş çok kıymetli değerlere sahip.” diyen Rektör Karakaya, bu değerlerin Aşık Paşa, Ahi Evran-ı Veli, Ahmed-i Gülşehri, Süleyman Türkmani gibi isimler olduğunu sözlerine ekledi. Bu kıymetli değerlerin sosyal değer ürettiğini, ürettikleri sosyal değerler ile toplum yaşattıkları ve bir kültür miras bıraktıklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyumda elde edilen sonuçlarla geleceğe yelpazesi geniş mesajlar bırakacaklarına inandığını kaydetti.

Konuşmasının devamında sempozyum hakkında da genel bilgiler veren Rektör Karakaya, sempozyumda 400’e yakın katılımcının yer alacağını ve Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Avusturalya, Romanya ve Filistin’den gelen çağrılı konuşmacıların bulunacağını söyledi.

Dünyanın bugününü iyi öğrenmek gerektiğini ve geçmişimizi iyi bilmemiz gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, bizi yarına hazırlayacak sosyal dinamiklerimizi, kültürel boyutlarımızı belirleyerek sosyal hayatımızı inşa etmek ve ayağımızı yere sağlam basmak zorunda olduğumuzu sözlerine ekledi. Rektör Karakaya, “Dün yaptığımız gibi bundan sonra da hem teknolojik anlamda hem de sosyal anlamda bilgi üretmeye devam ederek bunu halkımızla, şehrimizle, ülkemizle ve uluslararası platformlarla paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

Rektör Karakaya: “Biz Ülkemizi Seviyoruz ve Ülkemize Borcumuz Var”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak birçok alanda görev yürüttüklerini dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizin beş pilot üniversiteden biri ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından Kalite Belgesi ile ödüllendirilen Türkiye’nin ilk ve tek devlet üniversitesi olduğunu söyledi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin dinamik bir yapıya sahip, idealleri ve inançları olan bir üniversite olduğunu kaydeden Rektör Karakaya, bu idealleri gerçekleştirmek için tüm çalışanları ile emek sarf ettiklerini dile getirdi. “Biz ülkemizi seviyoruz ve ülkemize borcumuz var.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyumun sonuçlarının uluslararası alanda ses getirmesini temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Halk Oyunları Topluluğu tarafından halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi. Katılımcılar tarafından büyük beğeni toplayan halk oyunları gösterisinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu dinleyicilere müzik dinletisi sundu. 

Açılış programının ardından çağrılı konuşmacılardan Dr. Jason Harshman ile Dr. Loredana Ivan’nın konuşmaları ile sempozyum başladı.