1.Uluslararası Toplum, İktidar ve Siyaset Kongresi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı

Birbiri ardına düzenlediği uluslararası sempozyumlarla bilim dünyasına katkılar sunan üniversitemizde 1. Uluslararası Toplum, İktidar ve Siyaset Kongresi düzenlendi. 19 Ekim 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda açılışı yapılan kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, müdürler, ulusal ve uluslararası bilim insanları, idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Akıllı, konuşmasına kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Kongrenin İktisadi ve İdari Bilimler ile Sosyal Bilimlerde yapılan çalışmalara güç vererek akademik anlamda katkı sunması temennisinde bulunan Akıllı, ilki gerçekleştirilen bu kongrenin devamının gelerek bilim dünyasına fayda sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Erman Akıllı’nın ardından bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Türkiye’den ve dünyadan katılımcıların yer aldığı kongrede dış politikadan ekonomiye, maliyeden genel ve yerel yönetimlere kadar yaklaşık 70 bildiri sunulacağının bilgisini verdi. İki gün boyunca sürecek olan kongre hakkında açıklamalarda bunan Gökbel, üniversitemizin eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen her hafta uluslararası bir bilimsel çalışmaya ev sahipliği yaptığını söyledi.

Rektör Karakaya: “Değişik Başlıklarda, Sosyal İçerikli, Kültürümüze Dair ve Kendimizi Yenileyeceğimiz Sempozyumlar Yapıyoruz”

Kongrede bir konuşma da Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Üniversitemizin sempozyum anlamında bereketli bir yıl yaşadığını belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, değişik başlıklarda, sosyal içerikli, kültürümüze dair ve kendimizi yenileyeceğimiz kaynakların gözden geçirildiği sempozyumlarda hem kendi üniversitemiz öğrencilerine hem de buradan edindiğimiz bilgilerle ülkenin ihtiyacı olan yeni yapılanmaya katkı sunan çalışmaların hayata geçirildiğini sözlerine ekledi. Üniversitemizin farklı alanlarda yaptığı sempozyumlar hakkında bilgi veren Rektör Karakaya, tohum şehir olan Kırşehir’den ülkemizin bilgi ihtiyacına katkılar vermeye devam edeceklerini belirtti.

Rektör Karakaya: “Üniversiteler Toplumun Öncüsüdür”

Bilimsel çalışma yapmayı üniversitelerin asli görevi olarak ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin sosyal ve teknik anlamda hem bilgi üreten hem de bilgi transfer eden kurumlar olduğunu söyledi. Üniversitelerin akademik personellerinin tek başına bilgi üretebileceğini ve üniversitelerin ise eğitilen değil eğiten kurumlar olduğunu anlatan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Üniversiteler toplumun öncüsüdür. Bizler uluslararası tanıma uygun olarak bu misyonumuzu yerine getirmek için gayretle çalışmaktayız. Bir ülkenin gelişiminin, varlığının ve büyümesinin, kendi özgün kültürü üzerindeki tercihi ile gerçekleştiğini yakın zamanda gördük. Eğer bir ülke kendi değerlerine sahip çıkıyor ve bu değerlerini yaymak için de cesaretle, delil aramaksızın ayağının üzerinde durabiliyorsa dünyada bir değişim yaşanır. Bunun öncülüğünü de Sayın Cumhurbaşkanımız dünya siyasetinde yaparak bize göstermiştir. Gidemediğimiz yerlerde varlığımızın olmadığı bir gerçek. Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyada yürütmüş olduğu bu onurlu gidişe toplumun diğer katmanları da katkı vermek zorunda. Dolayısıyla bu perspektiften baktığımızda dünyadaki etkilemiş için üniversitelerin en etkin rolü aldığını düşünüyorum. Çünkü gücü siyasi olmaktan ziyade eğitim ve insan iletişimine dayalı olduğu için her zaman uluslararası ilişkilerde bir taraf bulmak mümkün.”

Rektör Karakaya: “Göreve Geldiğimizde 9 Olan Yabancı Öğrenci Sayımız 600’e Ulaştı”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin uluslararası öğrenci değişimine çok önem verdiğinin altını çizen Rektör Karakaya, göreve geldiklerinde 9 kişi olan yabancı uyruklu öğrenci kontenjanını artırarak 600 öğrenciye ulaştıklarını açıkladı. Dünyanın farklı ülkeleriyle yaşanan etkileşimlerde oluşturulan eğitim bağlantılarının hiçbir engelle karşılaşmadan devam ettiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin lokomotif olabilmesi için öncelikle kendini her gün yenilemesi gerektiğini vurguladı. Modern zamanı anladığımız kadar tarihin değerlerini de anlayarak yenilenmek gerektiğini ifade eden Rektör Karakaya, aksi halde başkalarını taklit ederken modern zamanın çizdiği hedeflerin içinde olamayacağımızı söyledi. Kendi istikbalimizi kendimizin planlaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bilim insanları olarak bulunduğumuz şehirlerde en çok okumuşlar olarak en büyük mesuliyet bizlere düşüyor. Bizlerin toplumu şekillendirirken hiçbir keyfilik olmaksızın tamamen bilimsel bir bakışla topluma öncülük, önderlik edip onların bizlerden beklediği o değerli bilginin gücünü, bilginin kıymetini ve üretime yansımalarını göstermemiz gerekiyor.”

İnsanı Yetiştiren, Yön Veren ve Topluma Öncülük Eden Bir Üniversite

Üniversitemizin topluma öncülük etme misyonu ile 41 üniversite arasından 5 pilot üniversiteden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Rektör Karakaya, hem bölgesel kalkınma hem de ihtisaslaşma ile bu misyonu üstlendiğini belirtti. Üniversitemizin yol haritası olan stratejik planda da belirtilen uygulamaların hayata geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi sadece sınırları içerisinde diploma veren ve sınıflarda eğitim yapan bir kurum değil; bilgiyi üreten, insanı yetiştiren, ürettiği bilgi ile katma değer oluşturan, bulunduğu topluma değer katan yeni üniversite anlayışının pilot uygulamasını gerçekleştirdiğimiz bir üniversitedir.” dedi.

Rektör Karakaya: “Ahi Evran-ı Veli’nin Ahilik Anlayışının Temeli Kalite ve Yetişmiş İnsandır”

Ahi Evran-ı Veli’nin Ahilik anlayışının temelinin kalite ve yetişmiş insan olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya, modern kalite metotlarıyla üniversitemizin bütünleşik kalite sistemini ortaya koyduğunu ve Türkiye’de örnek yedi üniversiteden biri olduğunu ifade etti. İçinde insanın olduğu, insani değerlerle yetişmiş kalite modelinin de hedefleri arasında yer aldığını belirten Rektör Karakaya, kongrenin başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından kongrenin açılış oturumuna geçildi. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Akıllı’nın yönettiği oturumda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman, Polis Akademisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş ve telekonferans yöntemi ile kongreye katılan Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulu Üyesi ve Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Alev Alatlı birer konuşma gerçekleştirdi.

Açılış oturumun sona ermesi ile birlikte Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel tarafından katılımcılara hediye ve katılım belgesi takdim edildi.