Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansında AYDEP Anlatıldı

Kalite süreciyle Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, eğitim alanında gerçekleştirdiği projelerle de diğer üniversitelere model olmaya devam ediyor. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Yükseköğretim Kalite Kurulu ile Sakarya Üniversitesinin ortaklığında düzenlenen Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansına katıldı. 5-7 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansta Rektör Karakaya kısa bir açılış konuşması yaparken Balay da Eğitim Fakültesi tarafından hayata geçirilen Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Projesini (AYDEP) anlattı.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansında konuşma yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya, göreve geldiği günden itibaren kalite sürecini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde başlattıkları kalite süreci ile Türkiye Yükseköğretiminin uluslararasılaşmasına katkı sağladıklarını söyledi. Kalite sürecinin ülkedeki tüm üniversitelerde faaliyette olması gerektiğini anlatan ve eğitimde kalitenin önemine vurgu yapan Rektör Karakaya, üniversite olarak amaçlarının yetişmiş insan olduğunu söyleyerek iyi ve yetişmiş insana ulaşmak için de kaliteyi kurum kültürü haline getirmenin gerektiğini dile getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak kalite çalışmalarına tüm birimlerde devam ettiklerini söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, eğitim alanında da kalite çalışmaları yürüttüklerini ve eğitimde kalitenin ülke için en önemli unsur olduğunu belirterek konferansın verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, “Akreditasyona Giden En Kestirme Yol: Yeterlik Temelli Eğitim” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Balay sunumunda ilk olarak akreditasyonun, yükseköğretim kurumlarının ulusal ve uluslararası düzeyde kalite, verimlilik, etkililik gibi kalite standartlarına uygun olup olmadığını ortaya koyan, kurumlara güven tesis eden bir sistem olduğunu söyleyerek akredite olmanın ise, yetkili bir kuruluş tarafından kabul edilen kalite standartlarına uygun olunma anlamına geldiğini vurguladı. Akreditasyon standartları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Refik Balay, Eğitim Fakültelerindeki akreditasyon standartlarından standart alan, tasarım, uygunluk ve kullanım standartları aşamalarının öğretimin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi, öğretim elemanları, öğrenciler, fakülte-okul iş birliği, tesisler, kütüphane ve donanım, yönetim ve kalite güvencesi alanlarında nasıl uygulanacağını anlattı. AYDEP‘in önemli bir eğitim projesi olduğunu ve sadece Eğitim Fakültelerinde değil ülkedeki tüm eğitim kurumlarında faaliyet içinde olacağını dile getiren Balay, AYDEP ile Türkiye’nin eğitim meselesine önemli bir katkı sağlayacaklarını söyledi.