Rektör Karakaya Pilot Projelerde Gelinen Aşamaları YÖK’te Anlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında 12 Aralık 2018 tarihinde YÖK Başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve proje kapsamında pilot seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarım ve jeotermal alanında pilot seçilen üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç: “Bu Projeler Birlikte Çalışma Projeleridir”

Toplantıda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından projeye ilişkin bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından bir konuşma gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Saraç konuşmasında "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"nin, 2015 yılının Haziran ayında YÖK tarafından başlatıldığını ve o zaman mevcut olan Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlar ile iş birliğine gittiklerini söyledi. Bütün dünyada; yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgelerin öğrenme, bilgilendirme ve yenilik konusunda temel nokta olarak görüldüğünü ifade eden Başkan Saraç, bu projenin yürümesinde birçok paydaşın uyum içinde çalışmasının çok ciddi öneminin ve katkısının olduğunu söyledi. Bu projenin "birlikte çalışma projesi" olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Saraç, bu çalışmaların sadece ekonomik faktörler üzerinden olmadığını, Cumhurbaşkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun sağladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteği gibi diğer birçok faktörün göz önüne alınarak yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Naci Ağbal: “Hedefleri Büyük Belirlemeliyiz”

Başkan Saraç’ın ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ise, proje sayesinde pilot seçilen üniversitelerin  bulundukları illerin sosyo ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sunacağını belirterek "Biz de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olarak üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirerek pilot üniversitelerimize YÖK'ün belirlediği hedeflere varmaları noktasında tüm katkıyı sonuna kadar vereceğiz." dedi. Ağbal konuşmasına şu şekilde devam etti: "Projeler, tedrici ve küçük adımlardan ziyade radikal ve büyük adımlarla ilerleyen ve dönemin sonunda da sıçrama sayılabilecek neticeleri ortaya koymalı. O açıdan hedefleri büyük belirlemeliyiz." Son 16 yılda üniversitelerde eğitime erişilebilirliğin önemli oranda arttığının altını çizen Ağbal, ilçelerde bile üniversite kurma sürecinden geçildiğini aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi kapsamında pilot seçilen üniversitemiz adına Rektör Karakaya tarafından projelerle ilgili gelinen aşamaları anlatan bir sunum gerçekleştirildi.

Rektör Karakaya: “Üniversiteler Bilgi Üreten ve Bölgesine Katkı Yapan Merkezlerdir”

Üniversitelerin bilgi üreten merkezler olarak bulundukları bölgeye katkı yapma sorumluluğu ile hareket ettiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin ilinde ve bölgesinde değerleri ile katma değer oluşturacak çalışmalar yaptığını belirtti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile pilot üniversite misyonunu üzerine alarak üniversitemizin yoluna emin adımlarla devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, tarım ve jeotermal alanında önemli işler yaptıklarını ifade etti. Rektör Karakaya, Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi, Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Kaba Yem Üretim Projesi, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM/GETAT) Projesi, Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi ve Pilot Üniversite Projelerinin Eğitim ve Tanıtım Projesi’nde kat ettikleri yolları anlatarak projeler hakkında genel bilgiler verdi.

Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi 

Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesinin üç aşamadan oluştuğunu anlatan Rektör Karakaya bu aşamaların termal suyun aranması, sondaj çalışması ve termal bölgeden proje alanına suyun iletilmesi aşamalarının olduğunu söyledi. Bu aşamalardan termal bölgeden proje alanına suyun getirilmesi çalışmasının yüzde 80 oranında tamamlandığını ve çalışmanın hızla devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, termal su kaynağının bulunduğu bölge için protokol aşamasına geldiklerini açıkladı.  

Termal Seralarda Kümelenme Projesi

Termal Seralarda Kümelenme Projesi kapsamında çiftçi uygulamalarının yapılacağı ve AR-GE çalışmalarının yürütüleceği toplam 2800 m² venlo tipi cam sera yapımının planlandığını söyleyen Rektör Karakaya, seranın 1400 m²’sinin ihale ve dokümantasyon sürecinin başlatıldığını belirtti.

Kaba Yem Üretim Projesi

Kaba Yem Üretim Projesi ile ilgili uygulamalara başlandığını, bölgede örnek uygulama alanlarının bulunması ile ilgili arazi ve üretici taraması yapılarak bölgede ekolojik uygunluğu tanıtıma elverişli ve yayılma potansiyeli olan 5 lokasyon belirlenerek protokol çerçevesinde 238 dekarlık alanda ekimlerin gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya,  ayrıca 80 dekar yalın tritikale ekilişi ve farklı karışım kombinasyonlarında 70 dekar demonstratif amaçlı ekim gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi ile ilgili ceviz klon bahçesinin oluşturularak sulama sistemi ile ilgili proje çalışmalarının devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, Kaman cevizinin coğrafik işaret ile tescili çalışmalarına yönelik ön hazırlıklar yapıldığını söyledi.  

 

Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM/GETAT) Projesi 

JEOKAREM Projesine ilişkin olarak uzmanların eğitiminin devam ettiğini ve bunun yanı sıra  öncelikli olan bazı cihaz ve ekipmanların alımının yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, termal suyun rehabilitasyon merkezine ulaştırıldığında merkezin aktif hale geleceğini sözlerine ekledi. 

Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi

Proje kapsamında öncelikle eğiticilerin eğitimi programına öncelik verildiğini belirten Rektör Karakaya, Anti-Gravite Yürüme Bandı, İzokinetik sistem ve sırt modülü, Endovizyon ve spider sistemi ve diğer alt yapı çalışmaları tamamlandığında merkezin hizmet verebilecek duruma geleceğini açıkladı.

Pilot Üniversite Projelerinin Eğitim ve Tanıtım Projesi

Proje kapsamında Üniversitemiz ile TÜBA iş birliğinde “Yem ve Kırmızı Et Sempozyumu” düzenlendiğini söyleyen Rektör Karakaya, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programında tarım ve jeotermal alanında ihtisaslaşma misyonunu üstlenen üniversitemizin ve pilot proje uygulamalarımızın tanıtımının yapılması amacıyla video çekimleri ve görsel tanıtımların yapıldığını anlattı.

Pilot Projelere Yatırımcılardan Büyük İlgi 

Projelerle ilgili olarak yatırımcılarla yapılan görüşmeler hakkında da açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Alkar İnş. İthalat ve İhracat A.Ş ile yaptığımız protokol neticesinde 500 Dönüm Jeotermal Isıtmalı Sera yatırımı Karakurt Bölgesinde başlamıştır. Yatırımcı bir kuyu satın aldı ve ardından altı kuyu daha açtı.  Bakanlıkça yatırımcıya arazi tahsisi de yapıldı ve yatırımcı firma ilk aşamada 120 dönüm sera kuracak. Başka bir yatırımcımız, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon projeleri kapsamında pansiyon işletmeciliği ve sağlık turizminin yanı sıra seracılık alanıyla da ilgileniyor. Hayvancılık ve tarım alanında yatırım yapmayı planlayan başka bir firmamız ise Kırıkkale, Çankırı, Ankara ve Kırşehir alternatiflerinden Kırşehir’e yatırım yapmayı planlıyor ve  İnnovasyon ile Ar-ge çalışmalarını merkeze alacak küçükbaş hayvancılık, kaba yem bitkileri ve seracılıkla ilgileniyor.” 

Rektör Karakaya: “Biz Artık İline ve Bölgesine Katkı Sunabilen Bir Üniversiteyiz” 

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 41 üniversite arasından ilk beş pilot üniversiteden biri olarak seçildiğinin ilan edilmesinin ardından büyük bir özveri ile projeler için çalışmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, toplantılar yaparak ortak akıl çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Rektör Karakaya konuşmasına şu ifadelerle son verdi: “Projelerle birlikte neler yapabiliriz ve bunu nasıl faydaya dönüştürebiliriz sorularına cevap aradık. Kamu ve özel sektör ile sıkı bir iletişim ağı kurarak projelerimizi anlattık ve bu projelerimiz yatırımcılarda bir karşılık buldu. Biz artık iline ve bölgesine katkı sunabilen bir üniversiteyiz. Üniversite olarak bilgiyi üretip halkın faydasına sunmayı ve üniversitemizin bulunduğu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz."