Çağdaş ve kaliteli eğitim anlayışı ile bilim dünyasına katkı sunan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, genç ve dinamik akademik yapısı ile pozitif bilimde ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Çağdaş Basat, Hacettepe Teknokent BMT-BAPS bünyesinde mühendislerin de yer aldığı bir ekip ile birlikte Biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarımı ve üretimi üzerine yürüttükleri çalışmalarda önemli bir başarı elde etti.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat, belirli bir süre sonra vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarlayarak kemik dokusunu taklit edebilen ve omuz, diz ve bilekteki sorunların giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelerle etkili bir alternatif çözüm buldu. Yaklaşık 3 yıldır Hacettepe Teknokent BMT-BAPS bünyesinde mühendislerinde bulunduğu bir ekiple biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarım ve üretimleri üzerine çalıştıklarını anlatan Basat, ürünleri intas vida, ankorlar (pentas, basat, bankas), smart pin, bappin, kondrod olarak sıraladıklarını dile getirdi. Malzemelerin en büyük özelliklerinin eriyebilir olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Çağdaş Basat, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu malzemelerin uygulandığı yer kemik bölgesiyse malzeme kemiğe dönüşerek adapte olmaktadır. Diğer özellikleri sıralayacak olursak ürünlerin kullanıldıktan sonra tekrar bir ameliyat ile çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaz. Ameliyat sonrasında dokuların iyileşme sürecini izlemek için istenen MR gibi tetkiklerde sinyallerde bozulmaya neden olmazlar ve X-Ray cihazlarından geçerken sinyal vermezler.”

Ürünlerin ortopedi alanında özellikle açık ve kapalı omuz, diz, ayak bileği ve dirsek gibi eklemleri ilgilendiren bağ ve kıkırdak yaralanmalarında kullanılması planlandığını belirten Basat, ekonomik olarak da malzemelerin ithal olanlarının fiyatlarının yüksek olabileceğini ama ülkemizde üretime geçilirse hem dışa bağımlılığı azaltacağı hem de bu ürünleri ihraç edebileceğimizi dile getirdi.