Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında pilot üniversite seçilerek alanında uzmanlaşan üniversitemiz projeleri ile bölgesinin değerlerini markalaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Tarım ve Jeotermal alanında yürüttüğü projelerle hem kalkınmaya katkı sağlayan hem de diğer üniversitelere model oluşturan üniversitemiz, Termal Seralarda Kümelenme Projesi kapsamında üniversitemizde kurulan Ar-Ge Serası ile Kırşehir’in geleceğine yön verecek çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

 

2019 yılı haziran ayında çalışmalarına başlanan ve bin 535 m² alan üzerine kurulan Ar-Ge Serasının inşaatının 2020 yılı şubat ayında bitmesi bekleniyor. Yüzde 90 oranında tamamlanan ve toplamda yedi kompartımandan oluşan Ar-Ge Serasının, altı kompartımanını topraksız tarım serası, bir kompartımanını ise topraklı tarım serası oluşturuyor.

Ar-Ge Serası hakkında açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ar-Ge Serasının üniversitemizde yeni üretim tekniklerinin ve seralarda yerli teknolojinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirterek öğrencilerin teoride öğrendikleri bilgileri Ar-Ge Serasında uygulamalı olarak deneyimleyeceklerini dile getirdi. Üniversitemizde kurulan Ar-Ge Serası ile öğrencilerimizin yanı sıra vasıfsız işçilere de eğitim verilerek nitelikli personel yetiştirileceğini söyleyen Rektör Karakaya, burada yetişen nitelikli personel ve öğrencilerin ilimizde kurulan seralarda da istihdam oluşturacaklarını vurguladı. Termal Sahalarda Kümelenme Projesi ile Kırşehir’in jeotermal sera alanında marka şehir olması için çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, serada aile işletmeciliğinin yaygınlaştırılması ile proje sayesinde bölgede düşük olan kadın istihdam oranının arttırılacağını belirtti. Ar-Ge Serası ile tarım alanında lisans eğitimi için Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin daha çok tercih edileceğini vurgulayan Rektör Karakaya, bu amaçla Ziraat Fakültesinde öğrenim gören lisans ve lisans üstü öğrencilerin Ar-Ge Serasında daha donanımlı yetiştirileceğini söyledi. Ar-Ge Serasının kısa süre içinde faaliyete geçmesini planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.