Uluslararası alanda yaptığı projelerle üniversitemizin adını duyuran Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Selçuk, uluslararası alanda yürüttüğü projelerine yenisini ekledi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tayland Ulusal Bilim ve Teknoloji Kalkınma Ajansı (NSTDA) arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğine yönelik Mutabakat Zaptı çerçevesinde, 2019 yılında açılan ortak araştırma projelerinden Biyoçeşitlilik alanındaki “Ascomycetous Funguslarının Çeşitlilik ve Biyocoğrafik Dağılımının Türkiye ve Tayland’daki İki Korunan Alandan Karşılaştırılması” projesi desteklenmeye değer görüldü. Yaklaşık 600 bin TL bütçeye sahip projeyle, ülkemizde Karabük – Yenice Ormanları ile Tayland’daki Doi Inthanon Milli Parkı Ormanlardaki ağaç ve çalı rezervlerinin mikrofungus çeşitliliği ve biyocoğrafik dağılımının karşılaştırılması hedefleniyor.

Selçuk: “Projemizin Temelini Biyoçeşitlilik Oluşturuyor”

Proje hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Faruk Selçuk, “Ascomycetous Funguslarının Çeşitlilik ve Biyocoğrafik Dağılımının Türkiye ve Tayland’daki İki Korunan Alandan Karşılaştırılması” projesinin uluslararası bir proje olduğunu belirterek Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu projede yer almasının çok önemli olduğunu söyledi. TÜBİTAK ve NSTDA tarafından desteklenen projenin yaklaşık bütçesinin 600 bin TL olduğunu vurgulayan Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti: “Projemizin temelini Biyoçeşitlilik oluşturuyor. Aslında bu, genetik ve ekolojik olarak dünyanın her tarafında eşit olmadan dağılmış bir olgudur. Ancak bu olgunun tespit edilmesi o kaynağın daha etkili ve efektif kullanılabilmesi açısından çok önemli. Biz bu proje ile bunu oluşturacağız. Bu çeşitliliğin tespit edilmesi konusunda çalışacağız ve çalıştığımız alan Karabük – Yenice Ormanları. Bu orman Avrupa’nın yüz sıcak noktasından birini oluşturuyor. Yenice Ormanları ‘Orman denizi’ tabirinin kullanıldığı bir yer ve bu ormanlar çalışmamız açısından çok önemli bir alan. Bu yüzden orada ağaç ve çalılar üzerinde gelişen mikrofungusların türünü, biyolojik çeşitliliğini, dağılımlarını ve genetik varyasyonlarını araştıracağız. Ayrıca Tayland Doi Inthanon Milli Parkı ormanları tropik bir orman ve biz bu projede Yenice Ormanları ile Doi Inthanon Milli Parkı Ormanlarının kıyaslamasını yapacağız.”

Farklı iklim kuşaklarındaki iki ormanın kıyaslamasını yapacaklarını anlatan Doç. Dr. Faruk Selçuk, bu araştırma ile bazı ortak türlerin de ortaya çıkabileceğini söyledi.  Bulunacak ortak türlerin değişimini de takip edeceklerini dile getiren Selçuk, “Türlerin insan müdahalesi ya da farklı iklim kuşakları altında karakteristikleri ne şekilde kendini göstermiş ve bu iklim kuşağına göre değişikliğin morfolojik ve anatomik özellikleri nelerdir bunlar ortaya çıkaracağız.” dedi. Bu proje ile her iki orman için de bir kontrol listesi hazırlayacaklarını kaydeden Doç. Dr. Faruk Selçuk, bu çalışmanın daha sonra yapılacak tüm çalışmalar için ciddi bir alt yapı oluşturacağını vurguladı. “Tespit ettiğimiz türler içinde parazit ve patojenite özelliği gösteren ya da gösterebilme ihtimali olan türler olacak.” diyen Selçuk, bu türlerin tespit edilmesi ileride bu türlerin sebep olacağı bir takım arazî durumların önceden belirlenebilmesi ve önlem alınabilmesi açısından önemli bir kriter olduğunu belirtti. Bu projenin üniversitemizin uluslararası alanda yaptığı projelerden biri olması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Faruk Selçuk, kendisine desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya da teşekkür etti.