Önemli Bilgiler

• Etik Kurulun amacı; Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırma (Anket, mülakat, odak grup çalışması; retrospektif arşiv taraması; Sosyal ve Beşeri bilimlerdeki araştırmalar; Sağlık bilimleri faaliyetlerini kapsayan araştırmalar, gıda katkı maddeleriyle yapılacak diyet çalışması, egzersiz gibi vücut fizyolojisi ile ilgili araştırma, antropometrik ölçüm çalışması ve yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi gibi insana bir hekimin doğrudan müdahalesinin gerekmediği araştırmalar), proje, yayın, eğitim-öğretim, toplumsal sorumluluk ve hizmet faaliyetlerinde etik ilkelere uyumun sağlanması ve aykırı uygulamaların değerlendirilmesidir.

• Ahi Evran Üniversitesi Etik Kurulu her ayın ikinci çarşamba günü toplanacaktır.

• Özel yönetmelik hükümleri dışındaki bilimsel araştırmaların, etik açıdan değerlendirilebilmesi için yapılan başvurular, araştırmanın bilimsel, idari ve etik sorumluluğunu üstlenen araştırmacı tarafından bağlı bulunulan birimler (Bölüm Başkanlığı, Dekanlık, Yüksekokul Müdürlüğü vb.) aracılığıyla Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü (Genel Sekreterlik) üzerinden Etik Kurul Sekreteryasına yapılacaktır.

• Başvuru; "Etik Kurul Başvuru Dilekçesi", çıktı formatında "Etik Kurul Başvuru Formu" ve kullanılacak veri toplama araçları (anket, ölçek, test vb.) örneği eklenerek yapılacaktır. Ayrıca, Başvuru formu ve ekleri CD ile dosyaya eklenmelidir. Etik Kurul Başvuru Formu ve eklerinin her sayfası Sorumlu Araştırmacı tarafından imzalanmalıdır.

• Etik Kurul’a yapılacak başvuru dosyaları, başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde eksikleri incelenecek, eksiklik bulunmaması halinde, takip eden ilk toplantıda karar için incelemeye alınacaktır. Eksiklik belirlenen başvurulara 15 gün içinde eksiklik bildirimi yapılarak, başvuru sahipleri tarafından eksiklikleri giderildikten sonra, takip eden ilk toplantıda, incelemeye alınacaktır.

• Finansmanı kuruluşlarca desteklenen projeler/araştırmalar için, araştırmacılar tarafından, finansmanı sağlayan kuruluşlarla, araştırmanın yapılacağı yer ve kişilerle ticari, politik, kişisel nedenlerle araştırmanın bilimsel, etik yönlerine zarar verebilecek hiçbir bağlantının olmadığına dair “Çıkar ilişkisi olmadığına dair taahhütname” doldurulmalıdır.

• Etik Kurulu kararları öneri niteliğinde olup, kurulun olumlu veya olumsuz görüşüne karşın, yapılan uygulamalarda yasal sorumluluk araştırmacıya veya uygulayıcıya aittir.

 

 

Yönergeler

1. Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma Ve Yayın Etiği Yönergesi
2. Yükseköğretim Kurulumları Etik Davranış İlkeleri
3. HELSİNKİ DEKLERASYONU
4. AEÜ Etik Kurul Yönergesi

 

Etik Kurul Üyeleri

 



Etik Kurul Başkanı

Prof.Dr. Levent KULA
Telefon: 0 (386) 2804575
E-posta:


Etik Kurul Sekreteryası
Öğr. Gör. Burhan DEMİRDAŞ
Telefon: 0 555 61723 15
E-posta: